ΚαταγγελίεςΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΑΟΝΗΣΟΣ ΜΕ 5 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΑΟΝΗΣΟΣ ΜΕ 5 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30 Ιουνίου το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», της ναυτιλιακής εταιρείας SAOS FERRIES, προσέκρουσε σε βραχώδες σημείο στο βορειοανατολικό άκρο της εισόδου στο λιμάνι της Φολεγάνδρου (όπου βρίσκεται ο φανός ναυσιπλοΐας), κατά τον κατάπλου του σε αυτό. Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι 8-9 Μποφόρ, με αποτέλεσμα κατά την πρόσκρουση να τραυματιστούν συνολικά 5 άτομα , 3 μέλη του πληρώματος και 2 επιβάτες.

Οι πέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν από τη Φολέγανδρο, όπου τους είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες στο αγροτικό ιατρείο του νησιού και με ελικόπτερο Super Puma στη Σαντορίνη. Από εκεί οι τρεις μεταφέρονται με αεροδιακομιδή στην Αθήνα, προκειμένου να νοσηλευτούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Από τα μέλη του πληρώματος τραυματίες είναι ο Γ’ Μηχανικός, ο Δόκιμος μηχανής και ένας Ναύτης.

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο άγονης γραμμής σε Σύρο – Πάρο – Νάξο – Ίο – Σίκινο – Φολέγανδρο – Θηρασιά – Θήρα – Ανάφη και σύμφωνα με πληροφορίες είχε επιβαίνοντες 24 επιβάτες, 29 μέλη πλήρωμα και 7 ΙΧ. Σοβαρά είναι τα ερωτηματικά κι οι ευθύνες που βαρύνουν την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες λιμενικές αρχές που επιτρέπουν να εκτελούνται δρομολόγια με ακραίες καιρικές συνθήκες

Η νομοθεσία, προκλητικά καθορίζει ότι σε ακραίες καιρικές συνθήκες την ευθύνη έχει ο πλοίαρχος για την εκτέλεση των δρομολογίων,  χωρίς παράλληλα ουσιαστικά μέτρα  ασφαλών λιμενικών εγκαταστάσεων, για τον ασφαλή κατάπλου και απόπλου των πλοίων

Ο κίνδυνος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αφορά αποκλειστικά την πολιτική, που ακολουθούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, το υπουργείο  ναυτιλίας και οι λιμενικές αρχές..

Επίσης να επισημάνουμε ότι λίγες ώρες πριν το ατύχημα  λάβαμε καταγγελία στο σωματειο μας από μέλος του πληρώματος του πλοίου «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για ελλιπή σύνθεση και απλήρωτες ώρες εργασίας και εξπρές δρομολογίων του πλοίου, που επιβεβαιώνει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών στο συγκεκριμένο πλοίο.

Καλούμε τους ναυτεργάτες και τους κάτοικους των νησιών, να διεκδικήσουμε εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την έγγραφη ενημέρωσή μας για τις συνθήκες του ατυχήματος και να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τις παραβιάσεις της οργανικής σύνθεσης και για τις παραβιάσεις της ΣΣΕ ακτοπλοΐας της εταιρίας .

 

Ευχόμαστε στους τραυματίες ναυτεργάτες και επιβάτες γρήγορη ανάρρωση.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ