ΚαταγγελίεςΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΕΝ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΕΝ

Εκατοντάδες Ναυτεργάτες απολύονται σήμερα μαζικά κυρίως από τον χώρο της Ακτοπλοίας ,όπως γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια ,οδηγώντας το 40% των γενικών υπηρεσιών στην ανεργία και τους παραμένοντες στα πλοία σε μια εργασιακή κατάσταση τουλάχιστον εξοντωτική. Αυτές οι συνθήκες είναι όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει  η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ της μη εύρεσης πληρωμάτων και της απροθυμίας των νέων ν’ ακολουθήσουν το Επάγγελμα.

Παράλληλα ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΑΙ Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (15 ημερομίσθια) απο τις εταιρείες , εκβιάζουν τους συναδέλφους να δώσουν παραιτήσεις με αιτιολογία ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ισχυριζόμενοι ότι” αυτό επιθυμεί ο Ναυτικός” επειδή λένε στην περίπτωση που απολυθούν «Λόγο αδείας» χάνουν το δώρο Χριστουγέννων, επιχείρημα που αναμασούν και οι υπηρεσίες του υπουργείου!!

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Οι μαζικές αυτές απολύσεις είναι μονομερής καταγγελία σύμβασης από την πλευρά της εταιρίας και ο νόμος προβλέπει ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.

Η ταυτόχρονη απόλυση σε μια μέρα 700-800 ατόμων δεν μπορεί να έχει αιτιολογία ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

Οι απολύσεις ΛΟΓΟ ΑΔΕΙΑΣ ή ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΑΝΕΥ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ. Στην πρώτη περίπτωση προστατεύεται η επαναπρόσληψη ,στην δεύτερη προβλέπεται απ’ ευθείας αποζημίωση .Όσο για τον κίνδυνο να χαθεί το επίδομα ανεργίας των Χριστουγέννων ,θυμίζουμε ότι αυτό καταβάλλεται στους απολυμένους 30 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Αν απολυθούν σήμερα λόγο αδείας οι ναυτικοί ,στο φυλλάδιο τους πρέπει να αναγράφεται η μέρα επαναπρόσληψης .Εάν δεν τηρηθεί προβλέπεται αποζημίωση. Όμως οι εταιρείες και οι υπηρεσίες του υπουργείου καλλιεργούν την απόλυση ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ με το πρόσχημα της απώλειας του επιδόματος Χριστουγέννων.

Τί δε λένε;

Ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι Ναυτικοί θα προτιμούσαν αποζημίωση των 15 ημερομισθίων ,έναντι του επιδόματος των 350 ευρώ. Γι ’αυτό κόπτονται , καλλιεργούν ,αναμασούν τα επιχειρήματα των εταιρειών και καταλήγουν ,  να γελοιοποιούνται θεωρώντας ότι προστατεύουν την δουλειά τους.

Οι εταιρείες της Ακτοπλοΐας έχουν κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια από τις εξευτελιστικές για τους εργαζομένους μειώσεις. Κι όμως αρνούνται έστω και την νόμιμη αποζημίωση στους Ναυτικούς. ΑΙΣΧΟΣ!!!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ